Špeciálny zber vo Vajnorských vinohradoch už v tomto termíne: Černice dozrievajú!

Od: Via Vitis - Vajnorský vinohradnícky spolok
August 17, 2025
Špeciálny zber vo Vajnorských vinohradoch už v tomto termíne: Černice dozrievajú!

Aj keď sa zber hrozna ešte len blíži a vinohradníci zatiaľ len pozorne sledujú dozrievanie bobúľ, vo Vajnorských vinohradoch už nastal čas prvého zberu – netýka sa síce viniča, ale černíc, ktoré práve teraz dozrievajú v plnej sile. A že je ich tohto roku požehnane, to vám potvrdí každý, kto sa prešiel medzi radmi opustených vinohradov.

Hoci ako spolok dlhodobo upozorňujeme na smutnú skutočnosť – vzrastajúci počet neudržiavaných a zarastených vinohradov – tentoraz sa na túto tému pozrime z trochu inej perspektívy. Príroda si totiž berie späť to, čo človek zanedbal – a robí to po svojom. A výsledkom sú aj bohaté porasty divo rastúcich černíc, ktoré si práve teraz môžete nazbierať a využiť – nielen pre radosť, ale aj pre zdravie.

20250803_153749

 

Prečo sú černice také výnimočné?

Černice sú jedným z najvýživnejších plodov našej prírody. Mnohí si ich pamätajú z detstva ako „lesné ovocie“, ktoré sa zbieralo počas prázdnin, no málokto vie, že tieto tmavé bobule sú doslova nabité vitamínmi a antioxidantmi.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí černice zaradiť do svojho jedálnička:

  • Bohatý zdroj vitamínu C – podporuje imunitný systém a pôsobí protizápalovo

  • Vitamín K – dôležitý pre zdravie kostí a správne zrážanie krvi

  • Vláknina – zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú hladinu cukru v krvi

  • Antioxidanty – spomaľujú starnutie buniek a chránia pred voľnými radikálmi

  • Nízky obsah kalórií – ideálne ovocie pri ľahkom letnom stravovaní

Okrem toho černice obsahujú aj mangán, meď, kyselinu listovú, vitamín A a E, a čo je najdôležitejšie – sú prirodzene dostupné, ak viete, kde hľadať. A práve teraz vo Vajnorských vinohradoch!

20250803_144429

Kde ich nájdete?

Vo Vajnorských vinohradoch sa černice vyskytujú najmä na okrajoch opustených parciel, popri remízkach, krovinách a neudržiavaných medziach. Mnohé z nich sú dostupné priamo z ciest alebo chodníčkov.

Pri zbere však odporúčame:

  • obliecť si dlhé rukávy a nohavice, keďže černicové kry majú pichľavé tŕne

  • brať len zrelé plody – lesklé, tmavofialové až čierne, ktoré idú ľahko odtrhnúť

  • zberať s rešpektom k prírode – neničiť rastliny, nelámať vetvy, nevstupovať do súkromných vinohradov

Zber černíc je nielen chutná, ale aj relaxačná letná aktivita, ktorú si môžete užiť sami, s deťmi či priateľmi. Odmenou vám budú košíky plné zdravých bobúľ – a ak si ich dobre uskladníte alebo spracujete, aj zásoba na zimné mesiace.

20250803_144413

Ako vyrobiť perfektný černicový lekvár

Keď už máte černice doma, najlepšie ich spracovanie je jednoznačne lekvár. Je to skvelý spôsob, ako uchovať chuť leta na chladné mesiace. Tu je náš obľúbený recept:

Domáci černicový lekvár (recept na cca 5 pohárov)

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvých černíc

  • 500 – 700 g cukru (podľa chuti a sladkosti plodov)

  • 1 balíček želírovacieho cukru alebo pektínu (napr. 2:1)

  • šťava z 1 citróna

Postup:

  1. Černice dôkladne umyte a nechajte odkvapkať.

  2. Plody dajte do veľkého hrnca, jemne ich popučte a začnite zohrievať na strednom ohni.

  3. Po chvíli pridajte cukor, citrónovú šťavu a želírovací prípravok.

  4. Za stáleho miešania varte približne 10 – 15 minút, kým zmes nezhustne.

  5. Ak vám prekážajú semienka, môžete zmes ešte predtým prehnať cez sitko alebo pasírovať.

  6. Horúci lekvár nalievajte do čistých, sterilizovaných pohárov, zavrite viečkom a obráťte hore dnom na 5 minút.

  7. Nechajte vychladnúť a skladujte na chladnom, tmavom mieste.

Tip: Skvelou kombináciou je aj černicový lekvár s trochou levandule, vanilky alebo škorice – naozaj výnimočný zážitok.

20250804_075130

Nie je to len o ovocí, je to o prístupe k prírode

Tento „černicový čas“ nám pripomína, že aj v zanedbanej krajine sa môže zrodiť niečo hodnotné. Aj keď nás stále trápi neudržiavaný stav mnohých vinohradov, veríme, že aj cez malé aktivity ako je zber černíc môžeme ľudí opäť priblížiť k prírode, ku krajine a k jej plodom.

Zároveň chceme vyzvať verejnosť, aby sa nehanbila pýtať, zapojiť, zaujímať sa. V mnohých prípadoch je možné sa s majiteľmi opustených vinohradov dohodnúť na spracovaní plodov – či už ide o hrozno, ovocie alebo černice. Krajina, o ktorú sa niekto stará, sa mení – ožíva.

Text a foto: prevzaté z www.viavitis.sk